News

Trænerens søn

Trænerens søn

Er det godt eller skidt at være søn af sin træner? Eller som træner at være far til en spiller?
I vores serie ‘I fars fodspor’ kigger vi denne gang på spillere, der har haft deres far som træner - og det er både blevet til guld og glemsel.
Det er klassisk drilleri i en professionel spillertrup: ‘Du er trænerens søn…!‘
Især når spilleren faktisk slet ikke er søn af træneren, men bare ikke kan gøre noget forkert i trænerens øjne og er på holdet uanset hvad.
Nogle gange er en spiller dog i virkeligheden søn af træneren.
Det sker tit i børnefodbold, hvor det både kan føre til lidt for meget skæld-ud til junior - eller en helt urimelig plads på holdet fremfor meget bedre spillere, de bare ikke er i familie med træneren
Alt det samme sker også på absolut topplan blandt verdens bedste spillere.

Aldrig min søn
Nogle tager konsekvensen - som Atletico Madrids barske cheftræner Diego Simeone, der ofte pisker sit hold til at spille som sultne ulve.
Hans søn Giovanni på 23 år har ligesom faderen landskampe for Argentina og har spillet for blandt andre Genoa og Fiorentina i Italien og blev på et tidspunkt nævnt som et emne for Atletico.
‘Giovanni har kvaliteter som jeg sætter stor pris på, og han kan blive en stor spiller - men aldrig på mit hold,’ har Diego Simeone sagt, for han vil bare ikke træne sin egen søn.

Blind far og Blind søn
På det stærke Ajax-bold, der blev slået ud i Champions League-semifinalen i foråret 2019, var Daley Blind en styrmand, ligesom hans far Danny Blind var før ham i samme klub, hvor han senere blev træner.
Danny var dog lige stoppet som Ajax-træner, da Daley debuterede, men så blev Danny landstræner for Holland, og Daley spillede et par år på det orangefarvede landshold med sin far som træner.

Kongen og den svære toer
Et andet hollandsk far-søn træner-spiller par er legenden Johan Cruyff og den lidt mindre legendariske søn Jordi Cruyff.
Jordi fik alle muligheder i sin fodboldopvækst, hvor han lærte spillet i ungdomsafdelingerne hos henholdsvis Ajax og Barcelona, hvor farmand var træner.
I 1994 fik Jordi så sin debut for Barca - med Johan som træner.
Johan Cruyffs fodspor findes ikke meget større i fodboldverdenen, og selv om Jordi fik kampe i både Barca og Manchester United, nåede han aldrig i nærheden af sin fars superstjerne-status.
Jordi selv følte, at det var svært at have sin far som træner.
‘Hvis jeg begik en fejl på træningsbanen, ville min far skælde mig meget mere ud end med holdkammeraterne. Han ville altid vise, at jeg ikke fik en fordel, og det blev ofte en ulempe for mig,’ har Jordi sagt.
Da Johan blev fyret som træner i Barca, forlod Jordi også Camp Nou og nåede aldrig rigtigt toppen.

Fergusons hævn
En af de største managers i historien, Sir Alex Ferguson, gav sin egen søn Darren debut i Manchester United, men det blev aldrig til et egentligt gennembrud.
På fire sæsoner nåede Darren blot 27 ligakampe for United, før han forlod farmand og rykkede videre til en karriere i de lavere engelske divisioner.
Da Darren var færdig som spiller, ville han gerne følge i faderens fodspor som manager og fik chancen i Preston North End.
Alex udlejede tre United-spillere til sønnens Preston-hold, men det kunne ikke redde Darren fra dårlige resultater og en fyring
Men så trak farmand de tre spillere hjem til United og fik sin gode ven og manager-kollega i Stoke, Tony Pulis, til også at kalde sine to udlejede spillere hjem fra Preston.
Det gjorde resultaterne endnu dårligere for Preston, der sluttede sæsonen med at rykke ud - og på den måde fik Ferguson-familien sin hævn for fyringen.

Maestro Maldini
En af de største succes-sønner er Paolo Maldini, der i sine - hold nu fast - 24 år som AC Milan-stjerne slog sit navn fast som en af de stærkeste forsvarere i fodboldhistorien.
Faderen Cesare havde selv været en stærk anfører for AC Milan med blandt andet fire mesterskaber - et tal, som Paolo dog overgik med seks mesterskaber og ialt 26 trofæer for klubben, heraf fire Champions League-titler.
Paolo overgik i det hele taget sin ellers stærke stjernefar på alle områder, selv om det var svært i starten, da Cesare som italiensk U21-landstræner udtog unge Paolo til sit hold.
‘Jeg var meget flov, for en del mennesker sagde, at jeg kun var med på U21-landsholdet, fordi min far var træner. De angreb stoppede dog senere i karrieren,’ har Paolo Maldini fortalt.
Cesare blev nemlig senere igen træner for Paolo, da han overtog det italienske landshold, hvor sønnen nu var en etableret styrmand og anfører, og så var der ikke længere nogen der mente, at faderen favoriserede superstjerne-sønnen.
Endelig nåede Cesare også i en enkelt sæson at have Paolo som spiller i deres fælles hjerteklub, AC Milan.

Hvis din far eller måske din mor er din træner, skal du måske tage imod Paolo Maldinis gode råd:
‘Jeg lærte mig selv, at når jeg mødte til træning og kamp, var han ikke længere min far, men min træner. Og så snart vi var færdige med fodbolden den dag, var han min far igen.’

Jun 10, 2019