News

Det 16-årige talent var 28 - måske

Det 16-årige talent var 28 - måske

Normalt går vi på Technica meget op i de gode, glade, positive historier i fodbold.
Men der findes også de negative historier fra den forunderlige fodboldverden, der bare er så overraskende, at vi gerne vil dele dem med dig.
Snyd er aldrig okay.
Men når en fodboldstjerne fortæller, at han som barn løj om sin alder - altså løj sig ældre, så han gerne måtte starte tidligere til fodbold og spille med de ældre, så gør det nok ikke så meget.
Det er til gengæld skidt, når man i børns breddefodbold hører om klubber, der lyver om alderen på deres spillere for at bruge en ældre spiller for at forstærke et yngre hold.
I professionel fodbold er det ikke helt usædvanligt at lyve sig yngre, end man er og det kan især være en fordel, hvis man skal spottes som talent og have en professionel kontrakt.
For selvfølgelig vil en fin fodboldspiller på 18 år have en fordel fysisk og fodboldmæssigt, hvis han konkurrerer med 15-årige.
Nogle har endda indrømmet deres snyd.
Også i ret ekstreme tilfælde.
Der er for eksempel historien om Gourav Mukhi, der i 2018 blev den yngste målscorer nogensinde i den bedste indiske række, Indian Soccer League - og fik masser af omtale i det store land som et blot 16-årigt teenage-toptalent.
Problemet var bare, at det indiske fodboldforbund undersøgte sagen og afslørede, at han i virkeligheden ikke var 16, men hele 28 år.
Den alder ville Gourav Mukhi ikke gå med til, og til sidste enedes man i et noget underligt kompromis om, at så var han 21 år.
Gourav Makhi fik et halvt års karantæne for at snyde med sin alder, men spiller stadig for den samme klub, Jamshedpur FC, i Indiens bedste liga.

En spiller, der fik en flot karriere ud af snyderiet, er Tobie Bayard Mimboe fra Cameroun.
Han var landsholdsspiller og deltog i African Cup of Nations, de afrikanske mesterskaber, i 1996 med et fødselsbevis, der sagde, at han var 31 år.
Året efter kom han til den tyrkiske klub Gençlerbirliği, og hokus-pokus - nu viste hans dokumenter pludselig en alder på 23 år.
Yderligere et år senere deltog han for Cameroun i 1998-udgaven af African Cup of Nations, og nu var han ifølge papirerne 28 år.

Selv i fodboldlandet over alle andre, Brasilien, har man oplevet det med Carlos Alberto, der i 2003 vandt U20-VM med sit gul-blusede landshold, selv om det senere blev afsløret, at han på det tidspunkt reelt var 25 år.

I et andet sydamerikansk land, Ecuador, gik Angel Cheme dobbelt-op på snyd, da han under en prøvetræning som teenager simpelthen stjal identiten fra et andet talent - og spillede videre under hans navn, Gonzalo Javier Chila Palma.
Den rigtige Gonzalo var tre år yngre, så den falske Gonzalo forlængede simpelthen sin tid i ungdomsfodbold med tre år og fik til sidst en kontrakt.
I 2010 fandt den rigtige Gonzalo ud af svindelnummeret, og den falske Gonzalo fik et års karantæne fra fodbold.
Den rigtige Gonzalo havde forlængst opgivet en fodboldkarriere og blev præst.

Dec 04, 2020